Kijk eens in de doos: een nieuw boek!

Vorige week verscheen mijn nieuwste boek: De Overkant – Dichterbij dan je denkt.

De mooie cover door Madelon Koelinga.

Het is opnieuw een samenwerking met Emy Geyskens, en werd geïllustreerd door Madelon Koelinga.

Eerder werkten Emy en ik al samen aan twee andere projecten, waarin een fictieverhaal rond een bepaald thema wordt gecombineerd met een informatief luik. Het geheel wordt telkens in gang gezet en ontwikkeld door de leerlingen van een basisschool in Asse, waarna wij de nodige teksten uitwerken. Elk project draait rond een maatschappelijk relevant thema dat dicht bij de leefwereld van de kinderen staat. De co-creatie met de kinderen maakt er telkens een uniek iets van.

Ons eerste boek in deze reeks is ‘Coco en Munt – en de Plastic Dreiging’, rond ecologisch (moes)tuinieren. Voor dit thema werkten we samen met de VZW VELT, die advies gaf. Isabel Bouttens verzorgde de prachtige illustraties.

Het tweede boek verscheen in september 2022: ‘Koning Fiets – niet verkeerd in het verkeer’ draaide – niet verrassend misschien – rond verkeersveiligheid.

De samenvoeging van twee basisscholen zorgde ervoor dat een grote groep leerlingen het traject naar de nieuwe school moesten leren kennen, zodat ze het veilig konden afleggen. Dat werd het centraal thema van het fictie-luik. Het informatieve deel geeft antwoord op de vele vragen rond verkeersveiligheid die de leerlingen zich stelden. Voor dit boek werkten we samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Het project dat de school rond verkeersveiligheid opzette won ook een prijs. Deze werd op een stikhete dag uitgereikt door Herman Van Rompuy, de voormalige voorzitter van de Europese Raad en ex-premier van België.

De ex-premier was zeer vereerd met de auteurs op het podiummeke te mogen staan!
Bron: het Nieuwsblad

Het nieuwste boek, ‘De Overkant’, kiest opnieuw een heel relevant thema uit: eenzaamheid en verbinding. Hoe leg je contact met iemand? Hoe vind je daar de moed voor? Hoe overwin je vooroordelen? En hoe komt het dat alles zoveel makkelijker gaat wanneer je toch die eerste stap durft te zetten en een brug te bouwen naar de ander?

Het fictieverhaal gaat over Enzo, die vanaf de bovenste verdieping van zijn flatgebouw de bewoners aan de overkant in de gaten houdt. Hij durft geen contact met hen te leggen, omdat hij zich allerlei gevaarlijke toestanden inbeeldt. Tot hij zich zorgen begint te maken over Leyla, een meisje dat aan de overkant woont.

Het informatieve luik bevat verhalen over mensen voor wie contact leggen met anderen niet vanzelfsprekend is, geeft tips over hoe je een brug kan bouwen naar de ander en moedigt je aan de eerste stap te zetten. Het project verwerkte adviezen van de VZW Buitengewoon Werk, Ligo (Centrum voor Basiseducatie Halle-Vilvoorde, het Huis van het Kind (Asse) en de leerkrachten van GBS Sleutelbos te Asse. Het boek werd prachtig geïllustreerd door Madelon Koelinga.

Intussen gisten en broebelen er al nieuwe ideeën in de breinen van Harald Willems, de directeur van basisschool Sleutelbos, en Emy Geyskens.

We houden jullie op de hoogte!

Een gedachte over “Kijk eens in de doos: een nieuw boek!

  1. Pingback: Terugblik 2023 – vooruitblik 2024 | Rob Geukens

Plaats een reactie