Een eigen Vlaams Filmpje

Als kind was ik via de basisschool geabonneerd op de tijdschriften van Uitgeverij Averbode, de plek waar je in de Lekdreef na een dagje spelen in de naaldbossen ijsjes kon halen.

Zonnekind, Zonnestraal en Zonneland boden korte verhaaltjes, puzzels, informatieve stukjes, op maat van de leeftijdsgroepen waarvoor ze bestemd waren. De kinderen van het vijfde en zesde leerjaar (10 tot 13-jarigen) konden zich abonneren op Vlaamse Filmpjes, kleine boekjes waarin telkens een afgerond verhaal werd verteld door een reeks bekende en minder bekende schrijvers. Ik was er verzot op, zeker wanneer ze verhalen vertelden met avontuur, mysteries, griezels of ridders.

John Flanders (Drie Rode Pijlen, Het Geheim van de grommende rots, Het geheim van Dork Glen, …) behoorde tot mijn favorieten, net als Patrick Bernauw (Grenspaal 151, De Vloek van Toetanchamon, Het Spook van de U-65,…).

Toen ik op een dag in mijn vaders kast een kartonnen doos met oudere Vlaamse Filmpjes aantrof, voelde dat aan alsof ik een schat had gevonden. Romantische verhalen schoof ik ongelezen opzij. Er bleven er genoeg over met dolende ridders, gemaskerde wrekers die rode pijlen afvuurden, of schepen die vervloekte expedities naar onherbergzame streken aanvatten. Ze hebben zeker een invloed gehad op mijn vroege ideeënwereld, en op de zaken die me ook vandaag nog aanspreken wanneer ik zelf een nieuw verhaal ontwikkel.

Tot twee keer toe nam ik de afgelopen jaren deel aan de Averbode Verhalenwedstrijd, waarvan het winnende verhaal gepubliceerd zou worden als Vlaams Filmpje. Het werd twee keer niks. Vorig jaar probeerde ik het opnieuw, en zoals men zegt: derde keer, goede keer. Mijn verhaal werd tweede in de wedstrijd.

Dagboek Blauw, Dagboek Rood’ gaat over een meisje dat moeilijk over haar gevoelens kan praten. Wanneer ze van haar oma een dagboek krijgt, schrijft ze daarin alles op wat ze niet uitgesproken krijgt. Na de dood van oma, ontdekt het meisje iets bijzonders…

Het verhaal zal worden uitgegeven als een Vlaams Filmpje. Dat voelt een beetje alsof de cirkel rond is. Ik hoop dat er ergens vijfde- en zesdeklassers zijn die door mijn verhaal worden geroerd zoals ik vroeger werd meegesleept door sommige Vlaamse Filmpjes. Misschien zit er dan ook wel iemand bij die zelf ideeën voor nieuwe verhalen krijgt, en zo op hun beurt nieuwe generaties lezers enthousiast maakt.

Wanneer het boekje verschijnt, lees je het hier eerst.

UPDATE – het boekje verscheen in oktober 2023 in de reeks Vlaamse Filmpjes. De Franse vertaling verscheen in de reeks Récits Express.

Wie meer wil weten over Vlaamse Filmpjes, kan hier terecht (www.vlaamsefilmpjes.be) of op de (een beetje achterstallige) wikipedia-pagina (Vlaamse Filmpjes – Wikipedia). Wie ze graag leest, kan hier een verhalenbox bestellen (Vlaamse Filmpjes-verhalenbox (averbode.com)). Over de Averbode Verhalenwedstrijd vind je hier meer info (Verhalenwedstrijd-Vlaamse Filmpjes (uitgeverijaverbode.be)). Overzichten van alle verschenen Vlaamse Filmpjes vragen wat zoekwerk. Uiteindelijk kwam ik hier (Vlaamsche Filmkens (deboekenplank.nl)) terecht, en hier (Vlaamse Filmpjes boekencatalogus – LastDodo). Niet alle covers en titels hebben de tand des tijds goed doorstaan.

Een gedachte over “Een eigen Vlaams Filmpje

  1. Pingback: Terugblik 2023 – vooruitblik 2024 | Rob Geukens

Plaats een reactie